Results 1 to 5 of 5

Thread: XTS2500: Charging Impres batteries in Impres 2 chargers

  1. #1
    Join Date
    Feb 28, 2012
    Posts
    1,706
    Thanks
    156
    Thanked 2,044 Times in 651 Posts
    Country: United States

    Default XTS2500: Charging Impres batteries in Impres 2 chargers

    Sort of resurrecting this old thread now that Impres 2 chargers are on the scene.

    https://communications.support/threa...ttery-Question

    I picked up a couple of Impres 2 chargers for XTS batteries and noticed some odd problems. With my Nickel Metal Hydride batteries the radio will display the capacity information as it should. Not so for the Lithium Ion batteries. Just blank or sometimes the number of charges will display. I've even run the batteries through a couple of conditioning cycles in the Impres 2 chargers and no joy.

    OTOH, if I charge the Lithium Ion batteries in original Impres chargers then all is good.

    Prior posts address this problem with the original Impres chargers but, in my case, charging the batteries in original Impres charges works whereas the Impres 2 chargers cause problems. WTF? Impres 2 chargers are supposed to be backwards compatible.

    After all these years it appears that Motorola still hasn't figured out how to make Impres batteries work. Why not just stick to a battery level indicator on the display and forget this "smart" battery nonsense? Motorola isn't "smart" enough to make Impres work.


  2. The Following User Says Thank You to Number 6 For This Useful Post:

    Mars (1 Week Ago)

  3. #2
    Join Date
    Jan 19, 2013
    Location
    In Your Network
    Posts
    2,728
    Thanks
    3,060
    Thanked 1,963 Times in 990 Posts
    Country: Holy See

    Default

    -AND... Thanks for beta testing our firmware!
    "God as my witness" - Jeremy Dewitte - Felon

  4. #3
    Join Date
    Aug 22, 2013
    Location
    NJ
    Posts
    122
    Thanks
    371
    Thanked 184 Times in 71 Posts
    Country: United States

    Default

    We have had nothing but problems mixing Impres 2 and Impres 1 batteries and chargers. Particular Impres 1 chargers refusing to charge Impres 2 batteries at all. Even some Impres 2 batteries that the Impres 2 single unit charger refused to charge, but the Impres 2 MUC would charge.

    Impres seems to be nothing but top dollar sh!t.

  5. #4
    Join Date
    Jan 19, 2013
    Location
    In Your Network
    Posts
    2,728
    Thanks
    3,060
    Thanked 1,963 Times in 990 Posts
    Country: Holy See

    Default

    The problem is that Motorola has eliminated most of the back end staff who did software and firmware QC and have left it to people in foreign countries who obviously could giva a shit about making things work reliably.
    "God as my witness" - Jeremy Dewitte - Felon

  6. The Following User Says Thank You to com501 For This Useful Post:

    Mars (1 Week Ago)

  7. #5
    Join Date
    Dec 21, 2011
    Posts
    4,891
    Thanks
    4,943
    Thanked 8,388 Times in 2,315 Posts
    Country: Canada

    Default

    I recently got a used IMPRES battery (recent date code) which came bundled with a APX4000. Cannot charge the battery whatsoever. Just flashes red. I use IMPRES 1 chargers with the latest firmware. I am assuming the person who sent it to me, had been using an IMPRES 2 charger.

    Ended up throwing the battery in the garbage. Motorola is a piece of shit company.

  8. The Following 2 Users Say Thank You to Mars For This Useful Post:

    com501 (1 Week Ago),crazyboy (1 Week Ago)