Results 1 to 11 of 11

Thread: ASTRO Spectra Plus - 700 MHz?

  1. #1
    Join Date
    Nov 27, 2012
    Posts
    48
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Cool ASTRO Spectra Plus - 700 MHz?

    [Edit by Mars: This thread was split from the non-affiliated trunked scan thread]

    Hi Group; I have been looking for a mobile radio to monitor a P25 Smartzone 9600 System and have some questions? There is alot of Astro Spectra Plus Mobiles showing up on Ebay. Here are the questions! Will they work? One of them that I am looking at is Motorola ASTRO Spectra PLUS Flashed 100008-000480-9 Q806/G806 IMBE / APCO-25 Digital OperationH38/G51 SmartZone Operation Q173/G173 SmaretZone Omnilink Operation Q361/G361 Digital APCO-25 IMBE Trunking (9600kb Control)
    or another is

    Spectra ASTRO Plus
    580008-000480-2

    G806 Astro IMBE Digital operations
    G114 Enhanced Digital ID Display
    G298 Encryption with OTAR
    G173 Smartzone OMNI Link with Multi zone operations
    G361 Astro 25 9600 Baud Trunking
    Can they be used ? And is so is there a Firmware that will do P25 700/800 Contol Channels?
    Thanks, Bill


  2. #2
    Join Date
    May 20, 2012
    Location
    Snowy Russia
    Posts
    195
    Thanks
    30
    Thanked 35 Times in 20 Posts
    Country: Russian Federation

    Default

    Hi!
    To monitor p25 TRSs be sure to have "9600 baud trunking" option enabled in the radio.
    The one described above will work, as far as I'm concerned

  3. #3
    cyrus's Avatar
    cyrus is offline Trailer Park Superintendent
    Join Date
    Jan 05, 2012
    Location
    Moonbase Alpha
    Posts
    817
    Thanks
    227
    Thanked 320 Times in 147 Posts
    Country: Japan

    Cool ASTRO Spectra Plus - 700 MHz?

    You might have a problem if you are trying to monitor a system that uses 700Mhz.

    I'm pretty sure that radio will not do that band.
    Cyrus

    Bubbles: I'd like to see that Red Blue Green c***sucker put one of those together, duct-tapin' it.

  4. #4
    Join Date
    Dec 21, 2011
    Posts
    4,416
    Thanks
    3,661
    Thanked 6,329 Times in 1,807 Posts
    Country: Canada

    Default

    The astro spectra does not do 700 MHz. This is a hardware limitation.

    It will do 800 MHz 9600bps trunking WITH the proper firmware (host R10.72.00).

    Astro spectra plus does not do 700 MHz either. Same hardware, different vocon board.

  5. #5
    Join Date
    Nov 27, 2012
    Posts
    48
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    The one I purchased shows Host R090003 and DSP R090002 with tuning R010900. With the flash shown below. When I looked at updated firmware files I have v16 it shows it will only upgrade to R090003? I wonder if there is a newer Vocon board floating around? And what I would have to do to get it to work 700MHz ?
    G806 Astro IMBE Digital operations
    G114 Enhanced Digital ID Display
    G298 Encryption with OTAR
    G173 Smartzone OMNI Link with Multi zone operations
    G361 Astro 25 9600 Baud Trunking

  6. #6
    Join Date
    Nov 27, 2012
    Posts
    48
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Cool ASTRO Spectra Plus - 700 MHz?

    I have a question for the group. I just purchased a Astro Spectra Plus D04UJH9SW7AN with Firmware R090003 DSP R090002 and Flash 580008-000480-2. And here are the questions! I want to monitor a P25 9600 System and I have been told it will but I may want to also monitor a 700 MHz system and I am told it won't do 700. Someone has Astro Spectra (Non Plus) listed cheap Model T04UJH9PW9AN with Firmware 11.07.00 and DSP I07.03.20 Flash 500008-000000-1 will that Vocoder work in my Spectra Plus to do 700 or can I just upgrade mine with a file? Thanks, Bill

  7. #7
    Join Date
    May 14, 2012
    Posts
    326
    Thanks
    78
    Thanked 197 Times in 91 Posts
    Country: Canada

    Default

    No it won't, as the Astro Spectra (plus or regular) don't do 700MHz. RF wise, they're identical.

  8. #8
    Join Date
    Dec 21, 2011
    Posts
    4,416
    Thanks
    3,661
    Thanked 6,329 Times in 1,807 Posts
    Country: Canada

    Default

    Post moved to a new thread (please don't hijack).

    And why are you asking the same question twice?

    https://www.p25.ca/threads/118-No-af...ked-scan/page8

    Please do more reading and less posting. Thank you! And welcome to the site.

  9. #9
    Join Date
    Dec 21, 2011
    Posts
    4,416
    Thanks
    3,661
    Thanked 6,329 Times in 1,807 Posts
    Country: Canada

    Default

    Quote Originally Posted by radios4bill View Post
    The one I purchased shows Host R090003 and DSP R090002 with tuning R010900. With the flash shown below. When I looked at updated firmware files I have v16 it shows it will only upgrade to R090003? I wonder if there is a newer Vocon board floating around? And what I would have to do to get it to work 700MHz ?
    G806 Astro IMBE Digital operations
    G114 Enhanced Digital ID Display
    G298 Encryption with OTAR
    G173 Smartzone OMNI Link with Multi zone operations
    G361 Astro 25 9600 Baud Trunking
    First, did you not read anything I wrote above? The ASTRO SPECTRA AND ASTRO SPECTRA PLUS CANNOT DO 700 MHZ. Can a VHF ASTRO Spectra do UHF? Of course not. Hardware limitations. There is no hack. Buy a XTL or APX series radio if you need 700 MHz.

    Second, you have a 4M vocon. You need the HLN6837E or newer (8MB board) if you want the latest firmware.

    Third, your questions do not relate to non-affiliated TRS monitoring, so I will be moving them to the other thread in the ASTRO25 forum which I have created for you. Thank you.

  10. #10
    Join Date
    Nov 27, 2012
    Posts
    48
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Hi Group; Well I quess I will ask my question here on the thread I started. I received the above radio today and tried to read it it with Astro 25 CPS R18 and it comes up "COMM FAILED" so I tried Astro Spectra R05 and it also comes up "COMM FAIL" so then I tried to read it with Astro Spectra Tuner R01 and it shows "RADIO DOES NOT HAVE A VALID SERIAL NUMBER" Any help? When the radio boots up it shows Specra + and then says PLS WAIT and goes to DEFAULT? If anyone can help it would be GREATLY appreciated! Bill

  11. #11
    Join Date
    Dec 21, 2011
    Posts
    4,416
    Thanks
    3,661
    Thanked 6,329 Times in 1,807 Posts
    Country: Canada

    Default

    - ASTRO Spectra Plus is a ASTRO25-family radio. It requires ASTRO25 Mobile CPS.

    - ASTRO Spectra Plus programs with the ASTRO Spectra Plus programming cable.


    https://www.p25.ca/threads/187-Astro...gramming+cable